资讯

西安

课程咨询: 4000-121-121

当前位置:家教西安站 > 高中辅导 > 正文

纯干货丨高考英语新题型summary解题技巧+举例详解

2019-10-24 16:51:14  来源:学而思爱智康

了解爱智康期末短期课

报名3次课 专属福利随意领

预约体验

* 爱智康会在1个工作日内与您取得联系

— — 报名课程可获得 — —

海量免费试题资料

干货公开课视频

标准化考点串讲

综合能力训练

Summary题型概述

       Summary 综合考察学生获取文章主要信息的能力、归纳总结的能力、写作的能力。

      其实,Summary这个题型并不陌生,以前是高考自主招生的题型。现在放到高考试卷中,无疑是提高了对学生综合能力的考察,文章主要会以议论文为主。  

     那么,我们结合议论文的文体特点来归纳一下Summary的做题方法:

1、结合议论文的特点,找出文章的论点和论据

     这个直接在原文中划出即可。(总结句、论点句等)

2、缩字并列出论点和论据

      将文中划出的论点和论据利用句子成分分析进行缩字——写出关键句的关键成分。然后列出。

3、用符合文章逻辑的连接词把论点及分论点连接成一篇小短文

     根据原文中上下文的逻辑关系,添加或利用原文中的连接词。把列出的内容串联起来,形成一篇小短文。

4、确保最后的Summary在55-60字内是最好的

     按照题目的要求,对已完成的小短文进行适当的增加和缩字。最后让总字数保持在55-60字之间是最好的。

     下面我们举例来详细说明。

1找出文章的论点和论据,并对论点句做句子成分分析

In the United States, employees typically work five days a week for eight hours each day. However, many employees want to work a four-day week and are willing to accept less pay in order to do so. A mandatory(法定的) policy requiring companies to offer (their employees) the option (of workinga four-day workweek) [for four-fifths(80 percent) of their normal pay will benefit the individual companies, the economy [as a whole] as well as the employees (who decide to take the option).]

      The shortened workweek will increase company profits [because employees will feel more rested and alert, and as a result, they will make fewer costly errors in their work.] (Hiring more staff) to ensure (that the same amount of work will be accomplished will not result in additional payroll costs(工成本) [because four-day employees will only be paid 80 percent of the normal rate].) In the end, companies will have (fewer overworked and error-prone(容易出的)) employees [for the same money], which will increase company profits.// For the economy as a whole, one of the primary benefits of offering this option to employees is (that it will reduce unemployment rates). If many full-time employees started working fewer hours, some of their workload would have to be shifted to others. Thus, for every four employees who went on an 80 percent week, a new employee can be hired at the 80 percent rate. //Finally, the option of a four day workweek will be better for individual employees. Employees (who can afford a lower salary in exchange for more free time) can improve the quality of their lives [by spending the extra time with their families, pursuing private interests, or enjoying leisure activities].

2列出论点和论据的关键成分

Please underline the writer’s viewpoint (V) and the supporting points (S1, S2…)

V: a four-day workweek will benefit the individual companies, the economy as well as the employees.

 (__15___ words)

S1: companies will have (fewer overworked and error-prone) employees [for the same money]

(___12___ words)

S2: it will reduce unemployment rates

(___  5___ words)

S3: Employees can improve the quality of their lives

(____8___ words)

3Summarize

参考答案:

The writer argues that a four-day workweek will benefit the individual companies, the whole economy and the employees. Because the shortened workweek will keep employees rested and alert, which will make companies have fewer inefficient employees. Companies can hire more employees for the same money, which will reduce the unemployment rates. Employees can have time to improve their life qualities.     (60 words)

       从最终的成文来看,所谓summary就是一篇小简介,在有限的字数内把文章的大意用流畅的文字表达出来。

       童鞋们平时在做练习的时候可以想象自己要跟别人介绍这篇文章。应该如何来介绍?当然是精简的,有逻辑性的,覆盖主要内容的

       俗话说“台上一分钟,台下十年功”。平时练习是不能偷空减料的。奋斗吧!各位准高三生,现在燃烧的小宇宙会点亮你未来的前程!

意见反馈电话:010-52926893  邮箱:advice@xueersi.com
保存 | 打印 | 关闭
相关新闻
课程活动
  • 1对1
  • 8人班